Tips Belajar Ekonomi

1. Fahamkan, bukan hafal.

Ekonomi ni bukan sejarah yg bersifat statik, dia berubah-ubah. Kalau kamu hafal, kamu akan terikat dengan situasi/soalan itu sahaja. Kalau kamu fahamkan teori yang kamu baca tu, kamu boleh applied dalam pelbagai soalan yang berbeza.

2. Latihan x 100

Macam jugak matematik, ekonomi ni perlukan latihan yang banyak, especially part kuantitatif. Tak susah mana pun. Takde soalan yang suruh kamu cari log, limit, differential, matrix, etc. Just basic algebra and calculus je. Mintak tolong cikgu kamu ajarkan kalau tak faham. Kalau malu, Google atau YouTube.

3. Tukar Mindset

Macam mana nak buat ekonomi jadi senang? tukar mindset. Kalau setiap kali kamu cakap susah, susah, jadi susahlah dia. Ekonomi ni ada corak dia tau, kalau kamu dah dapat tau corak dia walaupun sikit, lama2 jadi senang. Seriously !

4. Ringkaskan

“Study smart, not study hard” so, ringkaskan cara pembelajaran kamu. Masa saya dulu, saya suka buat nota pendek. Bila time exam saya dah tak baca buku teks, just baca nota tu je.

5. Mintak tolong

Belajar ni jangan sombong or malu2. Kalau kamu lemah, mintak tolong dari kawan yang power or kerap jumpa cikgu.

6. Jangan study banyak sangat

Last but not least, jangan study banyak sangat. Belajar ni ada dua effect; first, belajar jadi pandai and second, jadi sebaliknya. So, always know your limit. Bila rasa tak boleh masuk tu, stop dulu, rilek, pergi jalan2 pastu sambung balik.

One thought on “Tips Belajar Ekonomi

  1. Hello Tuan Nashriq, saya Aiman saya berminat nak sambung belajar dalam bidang ekonomi . Harap tuan boleh share pengalaman tuan . Tuan boleh email saya di aimanxamer@gmail.com .Terima kasih banyak2 tuan . Semoga terus berjaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s